Gasskärning är bästa skärmetoden för olegerad stål
När man ska skära i stål är gasskärning i regel den bästa metoden. Detta gäller för olegerad och låglegerad stål. Man använder gasskärning på stål med en tjocklek på mellan 0,5 och 2500 millimeter.
Gasskärningsutrustningen
Utrustningen man använder sig av vid gasskärning liknar den som används vid gassvetsning, den stora skillnaden ligger i att gasskäraren adderar oxygen, som är en nödvändig komponent för att möjliggöra gasskärning.
Vilka gaser använder man?
De vanligaste gaserna vid gasskärning är acetylen och propan, men naturgas, stadsgas och vätgas, samt olika mixer av kolväten kan också användas som bränngas. Lågan blir extremt varm, för att stålet ska antändas behövs en temperatur på 1150 grader Celsius.
Skärinstrumentet är ett munstycke
Själva skärinstrumentet är ett munstycke som, beroende på stålets tjocklek och vilken gas man använder, kan se olika ut. Hastigheten som gasen trycks ut i bör vara stabil för att ge ett jämnt skärresultat, men ännu viktigare är det att munstycket är precist utformat. Rengöring av gasskärarens munstycke bör ske på kemisk väg, för att undvika sabotage.
Plåtens tjocklek avgör skärtiden
Hur lång tid det tar att skära plåt med en gasskärare beror helt på vilken gasskärare man använder och – framför allt – på arbetsstyckets tjocklek. Ju tjockare stålet man vill skära är, desto långsammare tempo behöver man hålla för att få ett jämnt snitt.
Stationära och manuella gasskärare
En skärbrännare är i regel en del av en stor, stationär maskin där man skär plåten i liggande position. Det finns också skärbrännare med handtag för manuell gasskärning. Ett utsug är bra att ha i anslutning till en skärmaskin eftersom röken som bildas när man skär stål med gas består av hög järnoxidhalt, plus eventuella avgaser från plåtens ytbehandling.
Läs mer om gasskärning här >