Aktuellt
Spännande fakta om laserskärning
Här är några spännande fakta om laserskärning som är en populär beskärningsmetod inom metallindustrin.
Det kan verka som att laserskärning är något väldigt nymodigt. Men faktum är att tekniken har många år på nacken. Sedan mitten på 1900-talet så har man kunna skära med laser. Fast det var först under 1970-talet som laserskärningen befästes som en tillverkningsmetod inom industrin.
Det här är ett intressant fakta om laserskärning och det finns fler. Häng med…
- Det finns tusentals applikationer för laserskärning
Under senare år så har utvecklingen av laserskärning fullständigt exploderat. Numera så finns det över 25 000 olika former av laserskärningsapplikationer. Dessa används på olika sätt. Det går ju att skära med laser i så många olika material. Du kan använda tekniken för allt från papper till plast. Men stor fokus ligger på beskärning av metaller som verkligen tjänar på en teknik som innebär att man minskar behovet av efterbearbetning.
Olika typer av lasrar har tagits fram. De är gjorda för olika syften. Lasern är minst lika viktig inom skönhetsvård som den är inom metallbearbetning.
- Intensiteten har betydelse
Något som påverkar hur väl en laserskärare kan beskära ett material är dess intensitet. Om intensiteten är låg som klarar maskinen av material som inte är tjocka som till exempel papper. Men för tjocka metallmaterial så krävs det mer kraft. Denna beskrivs för det mesta i watt per mm².
- Syre eller kväve
Det är normalt sett mycket billigare att skära med syre än med kväve. För lättare stålsorter så använder man sig av syre med lågt tryck. Syret effektiviserar skärprocessen. Men för de flesta andra typer av metaller så är det kväve som används. Gasen kommer att hålla högt tryck för att på så vis blåsa bort metallen som smälts av laserstrålen.
- Laserstrålens fokus
En annan sak som får stor betydelse för hur laserskärning fungerar är strålens fokus. När man använder en lins som ger kort fokus så går det undan och det här fungerar bra för material som inte är så tjocka. Men när man ska skära i tjockare metaller så räcker det inte med kort linsfokus. Då väljer man istället en längre fokuslängd så att man kan smälta metallen hela vägen igenom.
- Bra för miljön
Laserskärning anses vara en bra beskärningsmetod med tanke på miljö. Den leder bland annat till minskat svinn av material. Dessutom så går det att skära på ett kraftfullt sätt med ett mindre förbruk av energi.
- Säkert för operatören
Moderna lasermaskiner är gjorda för att operatörer ska vara säkra. Man jobbar med säkerhetskontroller och moment som gör det svårt att hamna i farliga situationer. Dessutom så är laserskärning en tyst arbetsprocess. Operatören slipper det buller som andra industrimaskiner står för.
Laserskärning är också en process som minskar farliga utsläpp av rök nära operatören. Därmed så kan det här ses som en mycket fördelaktig metod för alla som befinner sig på verkstaden där laserskärningen sker.